“Dobrota je sirota”, mit ali resnica…

NE DAJAJ JIM RIB, RAJE JIH NAUČI RIBARITI

Na samem začetku, naj poudarim, da je vse spodaj napisano, MOJE mnenje in v nobenem pogledu, nimam namena kogarkoli razvrednotiti, soditi ali celo modrovati. Vsak zase najbolje ve, kaj mu pomeni dobrota. Na trenutke znam biti brutalno direktna, a še enkrat poudarjam, to so mene naučile moje izkušnje in zato za njimi v tem trenutku trdno stojim.

Velik del svojega življenja, sem se razdajala. Pustimo finančno plat, v tem trenutku malce na stran, denar je le plačilno sredstvo, ki kroži. Razdajala sem sebe! Svoj čas, svoja čustva, svoje dostojanstvo, energijo in ljubezen … Vedno sem bila pripravljena vse spustiti iz rok, sebe odriniti na stran in odhiteti na pomoč. Največkrat me niti prosili niso za to. Zakaj sem to počela? Ker sem se imela za dobrega človeka, z velikim odprtim srcem. Seveda sem v večini primerov, v povračilo dobila hude izdaje! Največja od vseh pa je bila: ko sem pomoč rabila sama, sem sama tudi ostala!

Za trenutek sem se vrnila v preteklost, čeprav vedno poudarjam, da se tja nima smisla vračati. Vrnila sem se, da bi nje izvlekla nekaj malega, ter podkrepila naslov. v tem trenutku, lahko z mirnostjo trdim, da je izrek popolna bedarija, ki vsem takim, kot sem bila jaz daje lažen občutek, da je življenje res krivično in če imaš dobro srce, vedno le trpiš!

Danes razumem in se ne obsojam! Razumem, da sem imela izredno nizko samopodobo, čutila sem, da se moram razdajati, ker edino tako, me bodo ljudje sprejeli in me označili za dobrega in kvalitetnega človeka. Razumem, da sem nekje v sebi, globoko v sebi, vedno skakala v pomoč, ne ker sem imela veliko in dobro srce, pač pa sem podzavestno kalkulirala. Po tihem, sem z vsakim dejanjem upala, da mi bo povrnjeno, da imam okoli sebe prijatelje (beri: dolžnike), ki prepoznajo mojo dobroto in tega ne bodo nikoli pozabili. Prijateljstvo je za mene v tistem obdobju pomenilo razdajanje, sebe! Smatrala sem, da sem dolžna nekomu pomagati, tudi če za to ni prosil! In od prijateljev sem v povračilo pričakovala isto. Kakšna razočaranja sem doživljala, razumete verjetno vsi, saj ima vsak, vsaj eno tako izkušnjo. Torej, če potegnem črto, ne morem govoriti o velikem srcu in dobroti, pač pa naivni preračunljivosti!

Upam si trditi, da imam danes večje srce in premorem več dobrote, kot kadarkoli prej. Razlika je le v tem, da se danes ne razdajam in ne kalkuliram. Dajem iz sebe, ko začutim, da bo moja pomoč padla na plodna tla in se za njo ne skriva, nek občutek po sprejemanju. V ta namen sem tudi obliko pomoči spremenila in lahko vam zagotovim, da ni nič kaj prijazna, a ker ljudje vedno znova vračajo, predvidevam, da jim je v pomoč. Tistim, ki si ne želijo pomagati sami, pač pa le čakajo, kdo jih bo poslušal in pomiloval, ne podarjam svojega časa in energije. Ljudem, ki grizejo in se borijo, vedno ponudim roko, a le toliko, da si malo spočijejo in si naberejo moči za naprej. Tistim, ki neštetokrat padejo na istem testu, res nimam smisla ponujati ramena za objokovanje že preživetega. Veliko bolj smiselno je, če mu v obraz na ljubeč način poveš, da je pač popolni bedak! Sem zato slab človek? Sploh ne! Oseba, ki se utaplja, ne potrebuje nekoga, ki ga bo bodril pri utapljanju, pač pa nekoga, ki mu bo pokazal, na kateri strani vode, je najbližje kopno!

Edina oseba, kateri sem v vsakem trenutku na razpolago sem JAZ! Sebično? Ne bi rekla! Kdo bo tu, zame vedno v vsaki situaciji? Jaz! Da dejansko lahko koristimo drugim, moramo imeti veliko srce in dobroto, prvenstveno do sebe! In šele potem, lahko suvereno in brezpogojno pomagaš in daješ. Biti dober ne pomeni, podpirati bolečino druge osebe in ji metati pesek v oči, zato da se bo počutila bolje. Biti dober pomeni, pomagati ji, da postane močnejši, modrejši… In da bi ji lahko na ta način pomagal, moraš vse to imeti sam! Logično, mar ne!?

Torej dobrota, res ne rabi biti sirota! Razen v primeru, če je dober “siromak”… Veliko srce ne pomeni, da preveč daješ, pač pa da daješ, tisto česar imaš preveč.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: