Moje ime je Jasna in sem odvisnica… 1.del

Tako je! Vrsta odvisnosti, o kateri se malo govori, pa tudi ne preveč naglas. To je odvisnost od sladkorja (hrane). Želim razbiti tabuje in napačne predstave, o tej vrste odvisnosti. Ne zato, da bi iskala opravičilo za debelost, pač pa da razumete, da je odvisnost od hrane zelo blizu odvisnosti od tablet in alkohola. In tako kot sta tabletoman in alkoholih odvisnika, je tudi požeruh, nič drugega, kot to! Se zgražate? No, pa pojdimo lepo po vrsti. Zlata nit bo odvisnost od sladkorja, lahko pa jo berete kot katerokoli drugo vrsto hrane ali priboljškov. Nimam znanstvenih dokazov in raziskav, podkrepljenih s številkami, procenti in ostalimi analitičnimi ocenami. Imam leta bojev s svojo odvisnostjo, katero nisem uspela premagati, dokler si nisem priznala:

“Sem Jasna in ja, odvisna sem od sladkorja!”

Prvo dozo sem zaužila v otroštvu, ko sem bila zaradi svoje višine obsojena na šikaniranje in označevanje svoje “nenormalnosti”. Vedno sem bila predmet posmeha in zaničevanja. Vsak dan so me spominjali, da nisem narejena po kalupu, da nisem del njih, ker jih spominjam na žirafo, gorilo, slona in ostali živalski svet. In nekako sem iskala sredstvo s katerim bi te bolečine omilila! takrat sem poznala le sladkor, kajti otroške bolečine se ne pozdravi s tabletami, pozdravi se jih z čokolado! Ko padeš in se udariš, ti ponudijo čokolado, da bi le nehal jokati. Če se boš lepo obnašal, boš dobil sladoled! Posodi kolo sosedovemu Janu, pa dobiš liziko! In začne se proces odvisnosti, kot se začne pri alkoholiku, s prvim kozarcem vina in pri tabletomanu s prvo tableto proti bolečinam.

Vsi imamo v sebi potencialnega odvisnika! Vsi preizkušamo in opazujemo reakcije različnih substanc na svoje telo in psiho. Razlika je le v tem, da se vsi ne zatečejo v skrajnosti! Veliko jih uspešno uporablja omamna sredstva po pameti. Mene je preveč bolelo! Težko sem prenašala leta in leta označevanj, zasmehovanj, zato sem nevede zapadla v kremplje odvisnosti, ki mi je desetletja krojila življenje. Mirno lahko rečem, da sem se v življenju velikokrat predozirala in res sem se počutila “zadeto”. Taka, zadovoljna in omamljena, sem zaspala kot dojenček, brez solznih oči, le z blaženim nasmehom na obrazu. Do trenutka, ko sem se zbudila in se je začel boj s slabo vestjo, ki sem jo lahko utišala, le z novimi odmerki! In ujela sem se v začaran krog, ter leta neuspešno iskala pot iz nje. Slabe navade, so imele za posledico debelost, ki je za seboj potegnila še več blamiranja in označevanja iz okolice. Sedaj nisem bila le velika, sedaj sem bila še debela…

Se nadaljuje….

4 razmišljanja o “Moje ime je Jasna in sem odvisnica… 1.del

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: