Iskrenost, prvi korak do ozdravitve… 4.del

Ker je navada “železna srajca”, sem iskala hitro rešitev za izgubo kilogramov, ter še hitrejši izhod iz trenutnega depresivnega stanja. A nisem imela energije! Bila sem utrujena, brez cilja, brez znanja, brez vodiča! Popolnoma nemočna in sama! Pravzaprav nisem videla veliko možnosti. Vedela pa sem, da istih napak ne gre ponavljati, ker več kot očitno, ne vodijo v pravo smer. Ne smem, se še enkrat tako zlomiti Začela sem iz točki nič s priznanji: Nimam pojma, kako jesti, nimam pojma, zakaj se ne morem kontrolirati, sanja se mi ne, kaj me tako skrivnostno vleče v stare navade! Kar naenkrat pa: “Čakaj malo! Navada!? Kaj pa če je v njej skrivnost?” me je prešinilo “Seveda!! Navajena sem nezdravo jesti, navajena sem nezdravo živeti, navajena sem nezdravo misliti! Kaj če se naučim novih navad!”

Navada je konstantno ponavljajoča misel, dejanje..ki nam ob dolgem ponavljanju postane navada! Torej, če vsak večer pobašem vase škatlo piškotov, mi čez čas postane navada in tega sploh ne opazim več. Ker sama sebi nisem ravno zaupala, sem vzela zvezek in si vanj zapisovala, kaj sem jedla in kdaj sem jedla! Po desetdnevnem zapisovanju, sem ugotovila, da sem iz navade jedla največ sladkorja, ko sem se počutila najbolj na tleh! Uvidela sem, da iz navade ne jem zajtrka, da pri kosilu pojem veliko več krompirja, testenin in kruha kot ostalega in da je moja večerja sicer količinsko skromna, a popolnoma nezdrava. O večernih prigrizkih, pa sploh nima smisla izgubljati besed! Bila sem v stanju spustiti večerjo, da sem čimprej začela z čipsom, ki sem ga poplaknila z kokakolo, piškoti, ki sem jih namakala v mleko, sendviči z slastnimi namazi in siri….Navadila sem se na tak način prehranjevanja! Zakaj ne bi stare navade, zamenjala z novimi!? Preprosto, mar ne! Podarila sem si še en iskren odgovor, ki sem ga zaradi lastnega Ega težko izustila: Rada bi zamenjala slabe prehranske navade, a kaj, ko ne znam pravilno jesti!

Za premostitev prve ovire, sem hitro našla rešitev! Šola prehrane! Z dietetičarko sva začeli pri osnovi! Šokirana sem bila, ko sem ugotavljala, da ne vem kaj so ogljikovi hidrati, kaj beljakovine…da ne vem kaj pomeni redno prehranjevanje, kaj so zdravi obroki…Toliko diet, toliko priporočil na spletu, toliko napisanega in vsemu sem skušala slediti, a mi ni bila jasna osnova!! Ker nas tega ne učijo! Bombardirajo nas z informacijami, ki so opremljene z besedami: Zdravo, nizkokalorično, brez tega in brez onega, v resnici pa sploh ne vemo, samo zaupamo napisanemu in verjamemo, da jemo zdravo! Zato je čas, ki sem ga posvetila učenju, resnično dragocen!

S pomočjo učenja, discipline, skrbnega načrtovanja in organizacije priprav obrokov, sem postopoma, slabe navade, menjavala z dobrimi! Pravzaprav sem bila neizmerno vesela, da lahko na tako lahkoten način, brez trpinčenja same sebe dosežem izvrstne rezultate! Res je, da so kilogrami kopneli bolj počasi, a so kopneli!

Začela sem se spogledovati z športnimi aktivnostmi. Niso mi dišale, ker se mi je šport zameril v rani mladosti! Pa tudi sicer, sem bila bolj lene narave! Največja aktivnost je zame bil “shoping”, kava na vrtu ob igrišču, morda manjši sprehod, samo da ni bilo treba v hrib! Tek, fitnes, aerobika so bili rezervirani za tiste, ki se radi mučijo ali pa imajo po nekem čudežu to že prirojeno! Moje spogledovanje se je začelo, ker sem dobivala informacije, da če vključim poleg zdravih prehranskih navad, še aktiven način življenje, bodo kilogrami kopneli hitreje. Ne morem vam opisati, kakšni odpori so se budili v meni. Vseeno, pa je bila želja po hitrejšem hujšanju močnejša. Tako sem se začela z gibanjem. Največjo uslugo sem si naredila, ker sem si tudi za to poiskala pomoč. Seveda, saj tudi aktivna, nisem znala biti. Začela sem s plesom, saj sem vedno hrepenela po tem. Postopoma sem dodajala vodene vadbe in v njih našla tiste prikrite lastnosti , ki sem jih nekoč davno potlačila. Trmo in tekmovalnost! Spustila sem ju na plano, ter trmasto vztrajala, ko je bilo najtežje in konstantno izzivalo tekmico :SEBE!

Drugi, veliko težji in ne tako enostavno rešljiv problem, pa je bilo vprašanje: Zakaj jem!?

…se nadaljuje…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: