Nisem sama, imam sebe…Konec!

Iskanje odgovora, na vprašanje: “zakaj jem” ni bilo enostavno. Pravzaprav, me je resnica bolela in osvobodila hkrati: Ker sem prazna! Sama skrbim za hči, borim se kot levinja za preživetje, poskrbeti moram za finance, za varnost, biti moram močna v vsakem trenutku, ker je vse odvisno od mene. Jaz nisem pomembna! Poskrbeti moram za dom, službo, druge…Paziti moram, da me ne spregledajo, da me vidijo v najlepši luči. Paziti moram, da bom všeč partnerju, kolegom, šefom, strankam… In v vsej tej agoniji “moraš, pazi” sem izgubila sebe!

“Popolnoma sem prazna” je bilo eno najtežjih priznanj v mojem življenju! Pri vsem razdajanju, prilagajanju, zapostavljanju same sebe, nisem slišala priznanj, nisem začutila hvaležnosti, nisem se čutila koristno, ker sem vedno dajala drugim tisto, kar bi morala dajati sebi! Ves čas, sem želela napolniti to praznino v sebi! Leta in leta sem jo poizkušala napolniti s hrano, saj se nisem upala, za trenutek ustaviti in se vprašati: “Kje pa sem, v vsem tem jaz?!”….

S priznanjem, da sem nase pozabila, sem se soočala vso dolgo pot menjavanja navad. Naučila sem se, sebe postaviti na prvo mesto! Postaja sem prioriteta! Za moj trening sem se marsičemu odpovedala, za pripravo zdravih obrokov sem vedno našla denar, za delo na sebi, sem si vedno vzela čas! Seveda sem imela tudi slabe trenutke, na začetku več, potem vedno manj. A na poti nisem obupala, ker sem bila motivirana z rezultati, imela sem vedno več znanja, zamenjal se je krog prijateljev in predvsem, ker sem počasi, a zanesljivo polnila tisto praznino v sebi. Vse sem počela zase! Podarila sem si čas, naučila sem se biti nežna do sebe, v sebi sem prepoznala, vse tisto, kar sem v preteklosti obsojala, a hkrati tiho občudovala! Ves čas sem bila do sebe brutalno iskrena, oprostila sem si slabe odločitve iz preteklosti in ob napakah se nisem obsojala, pač pa bodrila.

Spoznanje, da tam zunaj ni nikogar, da sem si za nastalo situacijo kriva sama, ni enostavno. Naučeni smo, da spretno iščemo krivce, ker je tako navidezno lažje živeti. Pa vendar, sem spoznala, da dejansko sem sama. In zakaj ne ljubim in dajem sebi vse to, kar dajem drugim!? Tista mala Jasnica je vse, kar je dejansko moje! Otroci odraščajo in bodo odšli. Partner lahko jutri reče, da ima vsega dovolj. Šef najde tvojo zamenjavo v trenutku. Sodelavci, sodelujejo kolikor pač morajo. Prijatelji imajo svoja življenja. Kdo torej ves čas ostaja ob meni, kdo je tisti, ki je v vsakem trenutku z menoj!? Tako je! Jaz! Torej komu bom podarila svoj čas, svojo lojalnost, svojo skrb, pomoč, ljubezen?! Seveda! Sebi! Še vedno sem krasna mama, hči, prijateljica, sodelavka, partnerica… Poskrbeti na prvem mestu zase, ni egoizem, kot so nas učili! Je edino naravno in normalno dejanje, saj sem sama sebi najbolj zvesti prijatelj in partner! Lahko pa sem sebi, največji sovražnik in mučitelj! Danes vem, da “ljubiti in sprejeti sebe” ne pomeni poduhovljena floskula, ki jo uporabljamo po potrebi, pač pa edino, kar smo dolžni sebi, da lahko živimo svobodno, brez strahov, pritiskov, občutkov izkoriščevanja. Ko resnično sprejmeš sebe, z vsemi svojimi lastnostmi in se ne oziraš več, kako bodo to sprejeli drugi, ko razumeš, da si ti edino bitje, ki je tu zate, zapolniš tisto praznino v sebi. Ni te strah samote, zavrnitve, kritike, obsojanj, neuspehov…ker veš, da delaš najbolje, kot v danem trenutku znaš in veš, da se ne obsojaš, kritiziraš, zaničuješ sam, pač pa to počno tisti, ki jih je strah. Kako vem? Ker sem sama bila del tega, ker sama živela v strahu, do trenutka, ko sem zbrala ves svoj pogum in si odgovorila na vprašanja: “Kje sem, v vsem tem jaz!” Odvisnost premagaš, ko najdeš sebe in nisi odvisen od nikogar in ničesar več!

…Konec!..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: